Επίσκεψη Πολιτιστικού Συλλόγου "ο Γλαύκος"


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΘΑΣΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΓΛΑΥΚΟΣ»


Στα πλαίσια του προγράμματος «Η παράδοση του τόπου μας», που εκπονείται φέτος από τη ΣΤ τάξη, καλέσαμε την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θάσου «Ο Γλαύκος» κ. Ζέφη Λιάκου και της πήραμε συνέντευξη σχετικά με τα έθιμα της Αποκριάς παλιότερα και σήμερα. Παράλληλα μας μίλησε για το Σύλλογο στον οποίο ανήκει. Μαζί της η κυρία Πιπίνα Θεοφανέλη που της πήραμε επίσης συνέντευξη.
Συκούδη Τούλα

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
κ Ζέφη Λιάκου: Ο πολιτιστικός Σύλλογος Θάσου «ο Γλαύκος» ιδρύθηκε το 1977. Ιδρύθηκε από ανθρώπους που ήθελαν να συνεχιστεί η παράδοση και για να μάθουν κι οι επόμενες γενιές τα τραγούδια, τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμά μας! Ο σύλλογος όταν ιδρύθηκε ονομαζόταν ΕΤΥΡΑ, πριν όμως το 2014 δόθηκε το όνομα Γλαύκος, ο οποίος ήταν στρατηγός των Παρίων. Αυτή τη στιγμή στο σύλλογο λειτουργούν 2 τμήματα παραδοσιακών χορών για παιδιά και 3 για ενήλικες, εργάζονται σκληρά περίπου 200 άτομα και φυσικά ο ρόλος του προέδρου έχει πολλές ευθύνες γι' αυτό πρέπει να το αγαπάς αυτό που κάνεις για να το φέρεις εις πέρας.
Η Θασιακή παράδοση είναι από τα αγαπημένα μου πολιτιστικά μέρη. Από τη στιγμή λοιπόν που ζω σε ένα τέτοιο μέρος πρέπει να μάθω και την παράδοσή του. Ξεκίνησα από πολύ μικρή να ασχολούμαι με την παράδοση αλλά σαν δασκάλα χορού εργάζομαι 14 χρόνια. Στόχος μας τώρα είναι να ξαναναβιώσουμε το έθιμο του αποκριάτικου γάμου. Οι προσπάθειές μας έχουν ανταπόκριση, ο σύλλογός μας ανθίζει και αυτό με γεμίζει χαρά μα και τεράστια ευθύνη!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
κ Πιπίνα Θεοφανέλη: Παλιά, κάτω στο λιμανάκι μαζευόταν κόσμος, στρώνανε τα τραπεζομάντηλα και τρώγανε και πίνανε με συνοδεία από βιολιά κι ακορντεόν και το γλεντούσαν με την ψυχή τους. Το ίδιο βράδυ οι γυναίκες έφτιαχναν αστείες στολές και λέγοντας τα στιχάκια «για καρύδες, για σταφίδες ή θα σπάσουμε σανίδες» χτυπούσαν με τα ραβδιά τους τις πόρτες των σπιτιών. Με χαρά τους άνοιγαν τα σπίτια τους και τους φίλευαν σοκολάτες, καραμέλες ή δραχμές και διασκέδαζαν με τις πρωτότυπες στολές που έφτιαχνε η κάθε γυναίκα. Αυτό για να το πετύχεις θέλει φαντασία και κέφι.
Το '92 ξεκινήσαμε κι εμείς, ράψαμε φορεσιές και αρχίσαμε την αναβίωση του γάμου σαν αποκριάτικο γλέντι. Ένας άντρας ντύθηκε νύφη, μετά το πρώτο γλέντι οι πειρατές κλέψανε τη νύφη και το γλέντι φούντωνε μέχρι να πάρουμε τη νύφη πίσω.
Τα παλιά έθιμα είναι κομμάτι του πολιτισμού μας, αν ξεχαστούν τα έθιμα σπάει ο πολιτισμός μας. Γι’ αυτό και συνδυάζεται το γλέντι με τα έθιμα, γιατί μέσα από τη χαρά και το κέφι δεν ξεχνιέται τίποτα!!!
Ειρήνη Σωτηρέλη
Ηρώ Βελέντζα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ (Γ ΤΑΞΗ)