Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία το 2ο Δημοτικό σχολείο Λιμένα Θάσου διοργάνωσε μια δράση με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα άτομα με αναπηρία.
Αρχικά στο πρώτο μέρος της παρουσίασης συζητήσαμε με τους μαθητές για τα άτομα με αναπηρία και με την βοήθεια power point και video έγιναν σαφή τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Κάποια από αυτά τα δικαιώματα είναι η ένταξη τους στην κοινωνία καθώς και η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ακόμη μιλήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί στην μετακίνηση τους κυρίως στους δρόμους αλλά και για τον σεβασμό και την κατανόηση που πρέπει να δείχνουμε.
Στη συνέχεια της ημέρας οι μαθητές γύρισαν στις τάξεις τους και ασχολήθηκαν με δραστηριότητες με τις οποίες οι μαθητές θα έμπαιναν στην θέση των ατόμων με αναπηρία. Μία από αυτές τις δραστηριότητες ήταν η ζωγραφική με το στόμα καθώς ταυτίζονταν με ένα άτομο χωρίς χέρια. Ακόμη οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, κάποιοι έκλεισαν τα μάτια τους με ένα μαντίλι και οι υπόλοιποι χτυπούσαν τα χέρια τους ώστε οι μαθητές που είχαν κλειστά μάτια να πλησιάσουν τον ήχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στην θέση ενός ατόμου με μειωμένη όραση, να καταλάβουν πως νιώθει, να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και να καταλάβουν πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει καλύτερα κάποιες άλλες αισθήσεις για να κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής τους.
Τέλος οι μεγαλύτερες τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄, έπαιξαν στην αυλή του σχολείου παιχνίδια παρόμοια με ομαδικά αθλήματα τον Παραολυμπιακών αγώνων. Κάποια από αυτά ήταν το βόλεϊ για άτομα με μερική αναπηρία στα κάτω άκρα, ποδόσφαιρο για άτομα με μειωμένη όραση χρησιμοποιώντας την μπάλα με το κουδουνάκι και τέλος οι μαθητές χρησιμοποίησαν το βοηθητικό μπαστουνάκι για τα άτομα με μειωμένη όραση και αφού είχαν κλειστά τα μάτια προχώρησαν μερικά βήματα με σκοπό να αποφύγουν τα εμπόδια που συναντούσαν.

Ειδική Παιδαγωγός
ΑΛΕΞΙΟΥ Ξανθίππη



βόλεϊ καθημένων



γκολμπόλ





Χρήση μπαστουνιού από τυφλούς



Ζωγραφική με το στόμα 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ (Γ ΤΑΞΗ)

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ