Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη στο σχολικό περιβάλλον

ΘΕΜΑ : «Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη στο σχολικό περιβάλλον»
Κατά την περίοδο που διανύουμε και ιδίως στις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τα μέσα Μαρτίου αναμένεται αύξηση των περιστατικών νόσησης από «γριπώδεις συνδρομές» στη χώρα μας και φυσικά και στην Π.Ε. Καβάλας, κάτι που προκαλεί αυξημένο απουσιασμό στα σχολεία λόγω ασθένειας. Αν και η δραστηριότητα αυτή παρατηρείται σε μια εποχή όπου οι εξάρσεις γρίπης είναι συνηθισμένο και φυσιολογικό φαινόμενο, σας ενημερώνουμε για μία ακόμη χρονιά για τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού νόσησης από γρίπη στο σχολικό περιβάλλον:
1.    Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, δηλαδή τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα και αποφυγή επαφής τους με στόμα, μύτη, μάτια. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν υγρό αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αντισηπτικό. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών, για 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει τελείως. Τα χέρια πρέπει επίσης να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Επισημαίνεται ότι, η χρήση αντισηπτικών δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά.
2.    Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
3.     Χρήση χαρτομάντιλου κατά το βήχα ή το φτέρνισμα.
4.    Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
5.    Καλός αερισμός των χώρων, αλλά ταυτόχρονα διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας σ'αυτούς.
6.    Τοποθέτηση των θρανίων και των καθισμάτων στις αίθουσες διδασκαλίας με τρόπο που κάθε παιδί να τηρεί τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα παρακείμενό του, όσο αυτό είναι εφικτό.
7.  Παραμονή στο σπίτι μέχρι πλήρους ανάρρωσης σε περίπτωση γρίπης, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού. Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης (πυρετό βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγος, και αίσθημα κόπωσης) δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο. Η κατ’ οίκον παραμονή είναι υποχρεωτική για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης κάθε πρωί, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.
8.    Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, επιβάλλεται προσεκτικός και συχνός καθαρισμός λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθοριστικά. Ο καθαρισμός των αντικειμένων που δεν είναι εμφανώς λερωμένα μπορεί να γίνει με ένα αντισηπτικό όπως οινόπνευμα. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες κ.α.). Κοινά καθοριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό ή αλκοολούχα αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού). Το χλώριο λόγω της τοξικότητά του δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε επιφάνειες χειρισμού τροφίμων ή σε επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε άμεση επαφή τα παιδιά (π.χ. παιχνίδια, θρανία κλπ). Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.
9.    Τονίζουμε τέλος με την ευκαιρία αυτή, την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού κατά της γρίπης μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές (ενδεικτικά αναφέρουμε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, πάσχοντα από νοσήματα ή λαμβάνοντα φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, εκπαιδευτικοί με χρόνια νοσήματα ή σε κατάσταση εγκυμοσύνης κλπ). Δεδομένου επίσης ότι το σχολείο αποτελεί περιβάλλον αυξημένου συγχρωτισμού που ευνοεί την μετάδοση της γρίπης, συστήνεται πέραν των ανωτέρω κατηγοριών, να κάνει το εμβόλιο και όποιος άλλος επιθυμεί ακόμα και αν δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές.
Παρακαλούμε για την διανομή των ανωτέρω οδηγιών στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας σας και για την ενημέρωση του εκπαιδευτικού προσωπικού -αλλά και μέσω αυτού- των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ (Γ ΤΑΞΗ)