Χελιδονίσματα 2024

 Το σχολείο μας συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική δράση «Χελιδονίσματα 2024» του νομού μας     αναβίωσε το έθιμο την    του Μάρτη ,με τις τάξεις Β΄ και Δ΄, τους εκπαιδευτικούς Συκούδη Ευστρατία, Παπαδόπουλο Χαράλαμπο  και την διευθύντρια του σχολειού Τσιουρή Χρυσάνθη .

Τα χελιδονίσματα είναι συνέχεια από τα χελιδονίσματα των αρχαίων Ελλήνων. Το έθιμο  πέρασε  στους Βυζαντινούς χρόνους ,διασώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και  επιβιώνει ως σήμερα σε πολλά μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία ,Θράκη και Δωδεκάνησα.

Οι μικροί μαθητές αφού δούλεψαν με πολλή χαρά για να φτιάξουν τα χελιδονάκια  ,τα καλαθάκια τους, το στεφάνι τους,  το πανό που στόλισε την είσοδο του σχολείου φόρεσαν τα καλά τους και τις παραδοσιακές φορεσιές και τραγούδησαν στους δρόμους του Λιμένα την Παρασκευή 1 Μαρτίου, για να φέρουν το μήνυμα της χελιδόνας καλοσωρίζοντας την άνοιξη.

Με ενθουσιασμό τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι δίνοντας τους καλούδια όπως  απαιτεί το έθιμο  και χάρηκαν πολύ με τη δράση μας .

Το πρωί της ίδιας μέρας στο προαύλιο του σχολείου μαθητές ,δάσκαλοι και γονείς παρακολούθησαν το αφιέρωμα που ετοίμασαν οι μαθητές των δύο τάξεων  με ποιήματα και τραγούδια αφιερωμένα στην άνοιξη και τα χελιδόνια, μάζεψαν με τα καλαθάκια τους τα κεράσματα και έδωσαν  ως αντάλλαγμα τον γνωστό ασπροκόκκινο Μάρτη  .

Επισκέφτηκαν και το γραφείο του δήμαρχου Λ. Κυριακίδη .Ο δήμαρχος τους δέχτηκε με πολλή χαρά άκουσε τα κάλαντα της άνοιξης  (παραδοσιακά και αρχαία ) ,τους γλύκανε με ντόπιο μέλι και τα παιδιά του έδωσαν το σύμβολο της άνοιξης .

Σας ευχόμαστε καλό μήνα

Ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο «Γλαύκο» για τις όμορφες φορεσιές  , το 1ο νηπιαγωγείο για την μικροφωνική 











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ (Γ ΤΑΞΗ)

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ