ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 Αγαπητοί γονείς

Τη Δευτέρα 11-1-2021 επανέρχονται οι μαθητές στα σχολεία. Η επανέναρξη των μαθημάτων γίνεται σε μια περίοδο όπου η πανδημία δεν έχει εκλείψει αλλά αντίθετα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με αρκετή επιβάρυνση – όπως αναφέρουν και οι αρμόδιοι – για την περιοχή μας. Για το λόγο αυτό προέχει η αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων με γνώμονα την ασφάλεια όλου του προσωπικού (εκπαιδευτικοί και μαθητές) και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα.

       Έτσι ύστερα από συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα για την προσέλευση, παραμονή  και αποχώρηση των μαθητών στο σχολείο : 

1. Οι γονείς φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο μέχρι την εξώπορτα του αύλειου χώρου, όπου τα παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί και αποχωρούν αμέσως. ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ η παραμονή των γονέων στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου για την αποφυγή συνωστισμού. 

2. Η ώρα προσέλευσης των μαθητών ολοκληρώνεται στις 8.10 π.μ. και στη συνέχεια αρχίζει η προσέλευση των νηπίων. Μαθητές αργοπορημένοι δεν μπαίνουν στο σχολείο και είτε έρχονται  στο πρώτο διάλειμμα όταν θα ανοίξει πάλι η πόρτα είτε περιμένουν μετά την ολοκλήρωση της υποδοχής των νηπίων να τους υποδεχθεί δάσκαλος υπηρεσίας.

3. Για την προσέλευση των μαθητών χρησιμοποιούνται ΔΥΟ είσοδοι του σχολείου : η μικρή πόρτα για τους μαθητές της Α και Β τάξης και η μεγάλη για τους μαθητές της Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξης. Όταν δεν δημιουργεί πρόβλημα ο καιρός οι μαθητές της κάθε τάξης συγκεντρώνονται στο χώρο που τους έχει καθοριστεί μέχρι να τους οδηγήσει ο εκπαιδευτικός στην τάξη τους.

4. Η είσοδός τους στο διδακτήριο γίνεται με τη συνοδεία εκπαιδευτικού και από διαφορετική είσοδο σύμφωνα με τη σειρά που έχει καθοριστεί από το σχολείο.

5.  Οι μαθητές έχουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα (βιβλία, τετράδια, νερό, φαγητό κλπ.) από το σπίτι και δεν θα είναι εφικτή η παραλαβή αντικειμένων συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού από τους γονείς σε ώρες λειτουργίας του σχολείου ή στα διαλείμματα.

6. Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να ανταλλάσσουν αντικείμενα με άλλους συμμαθητές τους. Ο κάθε μαθητής έχει τα προσωπικά του αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο ίδιος. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να προμηθεύσει ο δάσκαλος το μαθητή με αντικείμενα που ξέχασε στο σπίτι (μολύβι, σβήστρα, ξύστρα, ψαλίδι κλπ).

7. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η είσοδος και η κυκλοφορία γονέων στους χώρους του σχολείου εκτός αν πρόκειται για διεκπεραίωση υπόθεσης τους που απαιτείται η φυσική τους παρουσία κι αυτό έπειτα από επικοινωνία με τη Διεύθυνση του σχολείου.

8. Τα διαλείμματα θα συνεχίσουν να γίνονται σε διαφορετικές ώρες για την αποφυγή συγχρωτισμού μαθητών. Οι μαθητές κάθε τάξης έχουν το δικό τους προκαθορισμένο χώρο διαλείμματος. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έρχονται σε επαφή με μαθητές άλλων τμημάτων.  

9. Κατά την παραμονή τους στο σχολείο σύμφωνα και με τους κανόνες υγιεινής που μας έχουν κοινοποιηθεί :

a.    Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

b.    Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

c.     Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

d.   Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

e.    Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυραπου βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

f.        Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

                 i.  Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

10.   Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ). 

11.   Επίσης συνιστάται η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού. 

12.  Τέλος θα πρέπει πριν στείλουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο να ελέγχουν αν αυτά παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που σχετίζεται με την πανδημία (πυρετός, έντονος βήχας κλπ.) και σε θετική περίπτωση να κρατούν το παιδί στο σπίτι και να ενημερώνουν το σχολείο. Επίσης να ενημερώνουν ΑΜΕΣΑ το σχολείο αν παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα σε άτομο του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. 

    Αγαπητοί γονείς 

   Στην προσπάθεια για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού (εκπαιδευτικοί και μαθητές) σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, θεωρούμε ότι είμαστε όλοι συνεργάτες και προσπαθούμε όλοι, ο καθένας από τη μεριά του, για την όσο το δυνατόν πιστότερη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής για την αποτροπή κάθε πιθανότητας μετάδοσης του ιού.

  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους μας δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα με το άνοιγμα των σχολείων.

 

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

ΦΕΚ επανέναρξης μαθημάτων

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού

Εγκύκλιος Υπουργείου υγείας για υγιεινή σχολείων




   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ (Γ ΤΑΞΗ)