Η Σοφία Μαντουβάλου στη Θάσο

Η Σοφία Μαντουβάλου στη Θάσο

Καλεσμένη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Θάσου βρέθηκε στο νησί την περασμένη Τρίτη 19 Απριλίου η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και παραγωγός σειρών της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης κ. Σοφία Μαντουβάλου, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αλληλοεκτίμηση και την ανεκτικότητα. Το πρωί η συγγραφέας επισκέφτηκε το σχολείο όπου μίλησε με τα παιδιά και συζήτησαν πάνω στα βιβλία της με επίκεντρο το «φουστάνι με τις πεταλούδες», μια ιστορία με φόντο ένα φουστάνι με πεταλούδες που έρχονται από κάθε γωνιά της γης. O ψυχές της αγάπης, οι φτερωτοί πανέμορφοι συγκάτοικοι της γης αγγίζουν χωρίς φόβο τα φτερά τους, για να γνωριστούν, να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον και να αγαπηθούν. Διαπολιτισμικές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, ιδέες και συναισθήματα φτερουγίζουν ελεύθερα μαζί με τις πεταλούδες-ψυχές, που φεύγοντας αφήνουν πίσω τους τα όνειρα, τις ελπίδες και τα έργα τους. Τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους φουστάνι και έγραψαν τις δικές τους ευχές για έναν καλύτερο κόσμο.
Το απόγευμα στο ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ ο Διευθυντής του σχολείου κ. Καβάζης Γιώργος έκανε μια σύντομη παρουσίαση του έργου της Σοφίας Μαντουβάλου δίνοντας έμφαση κυρίως στα βραβευμένα και μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, κινέζικα, κορεάτικα) βιβλία της, καθώς επίσης και στη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά «ένα γράμμα μια ιστορία» που έχει γράψει και σκηνοθετήσει η συγγραφέας και στη συνέχεια η καλεσμένη μίλησε για το «ρόλο της Παιδικής Λογοτεχνίας σε μια αντιΒΙΑτική κοινωνία». Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της βίας (ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική κλπ.) και πρότεινε βιβλία παιδικής λογοτεχνίας μέσα από τα οποία αμβλύνονται τα αίτια που οδηγούν σε περιστατικά βίας είτε από την πλευρά του θύτη, είτε του θύματος ή του θεατή.
Κλείνοντας την εκδήλωση οι μαθητές της Γ και Δ τάξης παρουσίασαν μια ελεύθερη δραματοποίηση του διηγήματος «το φουστάνι με τις πεταλούδες» που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί κ. Συκούδη Τούλα και κ. Λαφτσής Περικλής και η χορωδία των τάξεων απέδωσε τα τραγούδια «Υπάρχουν χέρια» και «Διαφορετικοί» με τη συνοδεία του μουσικού κ. Αλέξη Παπανικολάου (αρμόνιο) και της παλιάς μαθήτριας του σχολείου Ευαγγελίδου Θεοδώρας (βιολί).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θάσου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Θεοχαρίδης, η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Παπαλαζάρου Μαρία,  εκπαιδευτικοί των σχολείων και πολλοί γονείς.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ (Γ ΤΑΞΗ)

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ