3 Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το έτος 1992, καθώς εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Με αφορμή την ημέρα, συζητήσαμε για θέματα αναπηρίας με τους μαθητές του Τμήματος Ένταξης  αλλά και με τους μαθητές όλων των τμημάτων, είδαμε βιντεάκια μικρού μήκους (1. Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας, 2. Petshop- Κατάστημα ζώων) και διαβάσαμε παραμύθια (1. Το Κάτι Άλλο, 2. Ο νέος κόσμος του Ρίκι).
Μιλήσαμε  για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας ένα ελάττωμα στην εμφάνιση του καθενός και τα παιδιά γνώρισαν 4 ανθρώπους που αν και  έχουν κάποια αναπηρία πέτυχαν πολλά στη ζωή τους ( Ο Πάμπλο Πινέδα, ο Παύλος Μάμαλος, η Ελλεν Κέλλερ και η Έιμι Μάλινς ).

Επιπλέον, γνωρίσαμε τη μέθοδο γραφής και ανάγνωσης για τους τυφλούς  και κατασκευάσαμε Τα Δέντρα της Αφής,
 

αλλά και Τη Σχολή Τυφλών που αναπαριστά το Ελληνικό Αλφάβητο BRAILLE.

Ακόμα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο που επικοινωνούν οι κωφοί και έδειξαν από ποιο γράμμα του δακτυλικού  αλφαβήτου ξεκινάει το όνομά τους.
Παράλληλα κατασκεύασαν Το Φορτηγό των Νοημάτων που αναπαριστά τα γράμματα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ (Γ ΤΑΞΗ)